☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Atkinsonova dijeta – Dijeta dr. Atkinsa

Atkinsonova dijeta je rezultat istraivanja i rada dr. R.C. Atkinsa. Temelj Etkinsovove dijete je ogranien unos ugljikohidrata i fokus je na visokom unosu bjelanevina i masnoa, uz upotrebu vitamina i mineralnih dodataka prehrani koji ne sadre eere. Drugi nazivi koje moete nai za atkinsovu dijetu koji su u naim krajevima puno popularniji je mesna dijeta ili proteinska dijeta, iako takvih ima nekoliko verzija. Dr. Atkins se takoer borio s vikom kilograma, a ovom ih je dijetom uspjeno izgubio te zatim ponovio uspjeh dijete na 65 svojih pacijenata koji su patili od pretilosti. Mesna dijeta je bila jedna od najpopularnijih dijeta u Sjedinjenim dravama. Dijeta se pokazala izuzetno uspjenom, naroito za one pacijente iji je indeks tjelesne mase bio poprilino visok to je, naravno, pridonijelo njenoj brzoj popularizaciji. Atkinsova dijeta svoju veliku popularnost je stekla 2003 i 2004 godine. Na vrhu svoje popularnosti procjenjuje se da je svaki jedanajsti odrasli ovjek bio na atkinsovoj dijeti.

Atkinsonova dijeta - Dijeta dr. AtkinsaDok traje dijeta dr. Atkinsa preporuljivo je piti dosta tekuine, kau najmanje osam aa vode dnevno kako bi se izbjegli dehidracija i zatvor. Takoer je potrebno uz ovakvu prehranu uzimati vitamine (najbolje multivitamin) jer kada se prehrana sastoji preteno od mesa, ne unosite dovoljno vitamina. Ukoliko u ovakvu dijetu ubacite i vjebanje 3 puta tjedno onda ste jako ubrzali efekt dijete.

Atkinsova dijeta se sastoji od etiri razliite faze koje sudionici moraju proi za postizanje i odravanje teine.

1. faza prva faza je najrestriktivnija. U prvoj fazi mesne dijete ne smijete uzimati vie od 20 gramaugljikohidrata dnevno to je jednako oko tri alice zelene salate. Ostala hrana koja se smije jesti je meso, riba, perad i jaja, kao i zdrave masti. Mravljenje tijekom prve faze je znaajno. Prvu fazu atkinsove dijete preporueno je drati najmanje dva tjedna.

2. faza druga faza atkinsove dijete orjentira se na mravljenje. Ukljuuje sporo uvoenje hrane s ugljikohidratima. Veina ugljikohidrata treba dolaziti iz povra. Znai i dalje jedete hranu bogatu proteinima i mastima ali postupno dodajete vie ugljikohidrata u prehranu. U ovoj fazi se i dalje sagorjeva masnoa, ali manje nego u prvoj fazi. Namjerno usporavamo gubitak teine. Ako se nastavi gubitak teine, unos ugljikohidrata se poveava svaki tijedan.

3. faza trea faza atkinsove dijete ima cilj odraavanja teine i stjecanje zdravih prehrambenih navika. Kad doete u fazu da tebate izgubiti jo samo 2-3kg tada pomete poveavati ugljikohidrate za 10 grama tjedno. Svrha je da se razina mravljenja spute na manje od pola kilograma tjedno. Mesnu dijetu treba nastaviti sve dok ne postignete eljenu teinu.

4. faza etvrta faza je faza odravanja. Ova konana faza atkinsove dijete nastupa kad dostignete eljenu teinu. Tada moete jesti od 90 120 grama ugljikohidrata dnevno, ovisno o dobi i spolu.

Atkinsova dijeta je sustav koji omoguuje naem tijelu smraviti na prirodni nain poticanjem promjena u metabolizmu. Nae tijelo je sposobno kod nestaice ugljikohidrata uzimati rezerve iz tjelesne masnoe. Ba ti ugljikohidrati koji se uzimaju u ogranienoj koliini kod mesne dijete slue kao gorivo za pruanje energije za nae tijelo. Kod nestaice ugljikohidrata tijelo je prisiljeno nai drugi izvor energije pa troi masti.

Poto je atkins zagovarao da su tjestenina i ria kao i ostala hrana bogata ugljikohidratima kriva za pretilost, dogodilo se to da je prodaja tjestenine i rie pala za vie od 8%. ak su i velike tvrtke kao Coca-Cola morale promjeniti svoje proizvode tako da je nastala Coca-Cola zero s 0% eera(ugljikohidrata). No dola je i reakcija. Amerika medicinska asocijacija otro je kritizirala rad dr. Atkinsa i njegovih sljedbenika te sami princip dijete da su ugljikohidrati najvee zlo koje moe zadesiti vitku liniju. Takoer smatraju da je ova dijeta jako opasna po zdravlje sljedbenika ovog pokreta. Dignuli su i mnoge tube protiv dr. Atkinsa.

Dokazano je da ukoliko smanjimo unos ugljikohidrata u na organizam, dolazi do stanja hiperinzulemije. Pritom dolazi do vika inzulina zbog manje koliine eera koji se treba razloiti, a s poveanjem inzulina potie se razgradnju masnih rezervi u jetri koja ih pretvara u glukozu i, izmeu ostalog, u ketone. Zbog toga moe doi do nesvjestice ili osjeaja slabosti kod onih osoba koje inae konzumiraju veu koliinu ugljikohidrata (peciva, okoladica, slatkia, tjestenine i ostalih ugljikohidrata) kao i kod onih koji pate od niskog eera u krvi i imaju neredovite obroke.

Dr. Atkins je pretrpio srani udar, a mnogi lijenici i nutricionisti sumnjaju da je do toga dolo zbog estog provoenja dijete i njezinih negativnih efekata. Nakon smrti dr. Atkinsa, njegova tvrtka Atkins Nutritionals, Inc. dovedena je do ruba bankrota. Oporavak joj se nasmijeio 2006. godine kada se politika proizvoaa grickalica promijenila te su one, osim niske razine ugljikohidrata, poele sadravati i sve manje kalorija. Tvrtka je tada opet poela poslovati s pozitivnim pomakom.

Nuspojave Aktisonove dijete

opadanje kose, probleme s koom i noktima, posljedice koje se oituju na kostima i zubima zbog nedostatka kalcija, probleme sa ivanim sustavom i raspoloenjima, osjeaj slabosti, gubitak elektrolita koji utjeu na rad miia i srca, kao i dehidraciju jer nema minerala koji e vezati vodu u organizmu.

Svoja iskustva sa Atkins dijetom nam navedite ispod.

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Jedan komentar

  1. Meni je ovo najbolja dijeta