eMršavljenje

Prirodna detox dijeta za dugoročno zdravlje

S toliko kemikalija u svemu što jedemo, vrlo je teško zadržati svo to smeće izvan našeg organizma. A još je teže jesti samo zdrave stvari. Dobra vijest je da čak i nakon konzumiranja nezdrave hrane, iako mnogi toksini neko vrijeme ostaju u našim tijelima, uvijek ih se moguće riješiti.

Za jasniju kožu, povećanu energiju i bolje zdravlje općenito sve su popularnije prirodne detoksikacijske dijete. Ideja je da te dijete isperu sustav od toksina koje sakupljamo kroz normalnu prehranu, specifično jetru, bubrege i debelo crijevo. Većina detox dijeta obično traju od jednog tjedna do mjesec dana, ali za poboljšanje zdravlja u cjelini, ove dijete mogu ponuditi neke dobre savjete za promjene u načinu života, čak i onima koji se ne obvezuju na potpunu dijetu.
Uzimajući u obzir količinu raznih kemikalija u brzoj hrani, pa čak i u hrani i pićima koji se mogu činiti zdravima, poput mlijeka, na primjer, toksine treba s vremena na vrijeme metodično ispirati iz tijela.

Jednostavan, ali najučinkovitiji način za detoksifikaciju je ispijanje puno vode. Voda ispire i čisti tijelo od bilo kojeg smeća u njemu. Dobar način za provjeru pravilne hidratacije je uzimanje u obzir boje urina. Proziran urin znači pravilnu hidrataciju, ali žutiji i malo tamniji urin znači da treba piti više vode. Dobar način da se osigura pravilna hidratacija je nošenje bočice s vodom i pijenje iz nje kad god ste žedni umjesto da se odlučite za neko nezdravo piće. Čak i pića koja izgledaju prirodno, kao što je sok od jabuke, mogu imati konzervanse i umjetne šećere, tako da je najbolje držati se vode za vrijeme detoksikacije. Pijenje čaja, posebno zelenog čaja, također može imati dodatnih prednosti za detoksikaciju.

Zatim, tu je potrošnja voća, povrća i prirodnih žitarica. Ove hranjive tvari se lako obrađuju u tijelu i većina detox dijeta uključuje povećanu potrošnju tih namirnica koje gotovo uvijek jedemo premalo. Crveno meso, mliječni proizvodi i masna hrana trebaju se izbjegavati tijekom detoksikacijskog razdoblja. Za proteine tijekom detoksikacijske prehrane mogu se konzumirati ribe, piletina i orašasti plodovi. Zeleno povrće, leća i smeđa riža također su dobar izbor. Prije svega, tijekom detoksikacije treba izbjegavati kavu, pušenje i konzumiranje alkohola, jer te stvari treba smatrati toksinima.

Iako je sama prehrana ključna, vježba je također vrlo važan dio detoksikacijskog programa. Kada vježbate, tijelo se znoji i time kroz žlijezde znojnice izbacuje toksine koje inače ne bi moglo izbaciti. Povećana tjelesna temperatura tijekom vježbanja također pomaže pročišćavanju tijela. Vježbanje tri puta tjedno u trajanju od pola sata svaki put dovoljno je da se pročisti tijelo, ali više vježbanja je uvijek dobro. Vježba sama po sebi ne mora biti naporna; sve što povećava broj otkucaja srca i tjelesnu temperaturu će obaviti posao.

Postoje i neke malo skuplje opcije za detoksikaciju kao što su detox pića i preparati za čišćenje tijela ali prirodne metode rade dovoljno dobro, ako ne i bolje. Ideja detox prehrane je jednostavno održati toksine izvan prehrane dok se ispire tijelo od štetnih tvari koje već postoje u njemu.
Izvori:
Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence
Detoxes and Cleanses
Do detox diets offer any health benefits?
Natural Detox Diets For Long Term Health

Share and Enjoy !

Shares
Exit mobile version