eMršavljenje

Kvinoja nutritivna vrijednost

Quinoa, zrnje rodom iz planina Anda i nazvana od Inka “Majka svih žitarica”, zapravo je pseudožitarica, što znači da dolazi od listopadne biljke koaj nije grahorica ili trava. Kinoa, mala žuta, crna ili crvena bezglutinska zrnca s hrskavom teksturom, brzo se kuhaju i isporučuje više hranjivih tvari nego mnoge žitarice. Može se pronaći i u ružičastoj, narančastoj ili purpurnoj sorti, a ima okus i teksturu sličnu kuskusu.

Proteini u kvinoji

Za razliku od mnogih žitarica, kvinoja je izvor kompletnih proteina, koji opskrbljuje vaše tijelo sa svih devet esencijalnih aminokiselina. Kvinoja je osobito visoki izvor lizina, aminokiseline koja nema u mnogo žitarica. Budući da je to potpuni izvor proteina, kvinoja čini posebno vrijedan dodatak vegetarijanskoj prehrani. Jedna šalica kuhane kvinoje sadrži 8 g proteina, u usporedbi s 5 g u smeđoj riži, navodi se u internetskoj stranici Ohio State University Extension Chow Line. To je oko 13 posto preporučenog dnevnog unosa od 60 g bjelančevina dnevno, prema Merckovim priručnicima medicinskih informacija. Jedna trećina šalice suhe kvinoje jednaka je posluživanju jedne šalice kuhane kvinoje, koja sadrži 222 kalorije.

Ugljikohidrati


Posluživanje kvinoje sadrži 40 g ugljikohidrata, prema web stranici Cooking Quinoa, ili oko 13 posto vaše dnevne potrebe. Oko polovice dnevnih kalorija trebalo bi doći iz ugljikohidrata, prema Mercku. Posluživanje također sadrži 5 g prehrambenih vlakana, odnosno 21 posto dnevnog unosa.

Masnoće

Svako posluživanje kvinoje sadrži 3,5 g masti, ili 5 posto dnevnog unosa. Kvinoja ne sadrži kolesterol i ima manje od 1 g zasićenih masnoća, tip masnoće najčešće povezan s nakupljanjem na unutrašnjosti zidova arterija i povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Vitamini i minerali

Posluživanje kvinoje opskrbljuje vitamine i minerale poput vitamina B-kompleksa, vitamina E, željeza, kalcija, magnezija, kalija, bakra i fosfora.

Share and Enjoy !

Shares
Exit mobile version