eMršavljenje

Kako smršaviti?

Kako smršaviti?

Iako se to mnogima čini, odgovor na pitanje kako smršaviti uopće nije misterija niti je to bilo kakav tajanstveni proces. Ukratko, sve se svodi na to trošite kalorija više nego ih unosite. No kada bi to bilo tako jednostavno zar ne bi svi imali idealnu težinu i savršeno tijelo? Zbog marketinga svi uglavnom proces mršavljenja vide kao borbu koju je potrebno započeti sa nečim drastičnim da bi vidjeli rezultate, a tu se misli na tablete, ekstremne dijete ili fitness gadgete koji vam još i obećavaju instant rezultate. Ako ste već probali neke takve stvari vjerojatnost je da niste uspjeli ono što su vam obećali u reklamama.

Osnovna pravila mršavljenja

Da bi izgubiti pola kilograma masti, trošite oko 3500 kalorija iznad onoga što je potrebno za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. To je jako mnogo energije i gotovo je nemoguće izgubiti to u jednom danu. No ako to odlučite napraviti malo pomalo, onda to i nije tako teško. Čisto da bude jednostavnije shvatiti; ako ste ikada jeli mast i kruh, jasno vam je da je dovoljno pojesti jednu ili dvije šnite kruha i masti i siti ste pola dana. Sada zamislite koliko dugo bi vas sitima teglica od pola kilograma masti. A ta teglica je samo 3500 kalorija.

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći

1. Izračunajte svoj BMR (bazalni metabolizam). Vaš BMR je ono što vaše tijelo treba za održavanje normalne funkcije poput disanja i probave. To je minimalni broj kalorija trebate jesti svaki dan. Imajte na umu da kalkulatori s kojima to možete izračunati neće biti 100% točni, tako da je vrlo lako moguće da vaše tijelo treba više ili manje.

2. Izračunajte svoju razinu aktivnosti. Koristite kalkulator kalorija da shvatite koliko kalorija trošite dok sjedite, stojite, i vježbate ili trčite tijekom dana. Ovo je bitno kako bi mogli voditi dnevnik o tome koliko kalorija trošite dnevno i s time koliko kilograma potencijalno možete izgubiti.

3. Pratite koliko kalorija jedete. možete koristiti internet za provjeriti koliko kalorija ima koja hrana ili piće. Budite što je moguće određeniji kada mjerite obroke i kada tražite prehrambene informacije. Također zapamtite ili zapišite što ste jeli u restoranu ako ste išli nekuda van i provjerite koliko je to imalo kalorija.

4. Zbrojite vaš bazalni metabolizam sa kalorijskom vrijednosti vaših aktivnosti i usporedite to s količinom kalorija koje jedete kroz dan. Ako jedete više, onda se debljate, ako jedete manje, onda ćete mršaviti.

Ovo ne znači da sada možete krenuti gladovati danima, jer gladovanje znači unos od 0 kalorija, a tijelo ipak troši. To nikako ne smijete jer tijelo uzima energiju za život tamo gdje mu je lakše,a ne tamo gdje vi želite. To znači da će tijelo trošiti vaše mišiće a ne salo i onda ćete izgubiti mišićnu masu, a salo će ostati i izgledati ćete još gore i jadnije. Osim toga kada počnete jesti svi izgubljeni kilogrami će se vratiti u obliku dodatne masnoće.

Share and Enjoy !

Shares
Exit mobile version