eMršavljenje

Kako smršaviti prije Božića?

Kako smršaviti prije svečanog dočeka Božića na koji želite ići predivnoj haljini ili hlačama koje nikada niste odjenuli? Božić je pred vratima i nema još puno vremena, no to ne znači da se sada morate baciti na gladovanje. Kakvu god metodu izabrali nemojte unositi manje od 1200 kcal na dan jer vam kalorije u ovom periodu godine ipak trebaju. Naime zbog hladnoće tijelo jednostavno uključuje mehanizme kojim se štiti od hladnoće, a koliko nam mrsko bilo, salo nas ipak štiti od hladnoće, to je dobra izolacija i izvor energije.

Današnja dobra odjeća ipak umanjuje tu potrebu za debelim masnim slojem pa se možemo posvetiti svom izgledu jer, ruku na srce, teška zimska hrana i kolači nam baš i ne pomažu u tome. Evo nekoliko savjeta kojim si možete pomoći da skinete tih nekoliko kilograma viška prije Božića:

1. Dvije trećine hrane koju dnevno pojedete neka bude biljnog porijekla. Smeđa riža, grašak, grah, patlidžan, tikvice i mnoge druge namirnice sve redom mogu biti korištene da se pripreme brojni ukusni obroci koji neće sadržavati ništa životinjskog porijekla. No da jednom objasnim zašto stalno viđate u dijetama to da treba jesti povrće i voće, a izbjegavati meso. Iako postoje vrlo efikasne dijete sa mesom, vrlo teško ih se držati i mogu imati posljedice. Naime ako želite jesti meso, to meso mora biti bez imalo konzervansa i bez meda. Da, meda. Možete li osigurati da u svojim obrocima ne koristite suhomesnate proizvode, salame, kobasice, paštete ili unaprijed pripremljeno meso natopljeno u masnim umacima? Ako ne možete, onda ne jedite meso uopće.
2. Kada god možete birajte namirnice koje sadrže više vlakana. Vlakna vas čine sitima, pomažu probavi i teška su (ponekad i nemoguća) za probaviti, odnosno ne daju vam kalorije.
3. Jedite hrane koja sadrži dosta vode. Dakle mnogo juha i variva (bez kruha) kad god je moguće. To je korisno i iz drugih razloga, a jedan je dehidracija. Na hladnom zraku tijelo može jako dehidrirati a zbog hladnoće ne osjetite žeđ, pa ovako možete nadoknaditi dosta izgubljene tekućine i dobiti brojne elektrolite koje gubite kroz dan. Osim toga velik tanjur juhe brzo zapuni vaš želudac i onda ste brzo siti i manje jedete.
4. Ne preskačite visoko proteinske izvore koji su suhonjavi kao tunu, bijelo meso piletine, puretinu i slično. Zimi jednostavno imamo želju jesti težu i jaču hranu i to je normalno. Ukoliko imate obiteljski ručak sa nekoliko vrsta mesa zimi će većina instinktivno posegnuti za jačim mesom poput svinjetine i teletine, dok će ljeti dosta ljudi izabrati piletinu.
5. Izbacite masnoće kompletno. To je očito zar ne, masno vas čini debelima. No tu nije samo riječ a masti i ulju za kuhanje, već i o drugim namirnicama koje obiluju masnoćama a da to nikad niste primijetili. Apsolutno svi namazi osim pekmeza i meda su bazirani na masnoća: sirni namazi, čokoladni namazi, pašteta, kajmak, vajkrem, majoneza, ajvar. Kojeg god se namaza sjetili, prvo pročitajte u sastavu koliko ima masnoća i ulja i onda odlučite hoćete li jesti.

Obično kada ovako savjetujemo nekog onda dobijemo tužan pseći pogled i rečenicu “a što da onda jedem?”. Činjenica je da nas je naš brz ritam života naučio da jedemo samo brze obroke i biramo namirnice koje od nas ne zahtijevaju vremena i truda. Namazi su najpoznatiji po tome (samo otvorite svoj hladnjak i prebrojite koliko ih imate).

Pripremanje lijepo komada sirovog mesa ili priprema obroka od sirovog povrća od nas zahtjeva vrijeme i dosta koraka u radu, pa većina izbjegava takve namirnice. No rezultat našeg izbjegavanja su jahače hlače od sala na bedrima, preklopljeni trbuh preko hlača, ljubavne ručke i podbradak.

Ukoliko trebate razlog za mršavljenje do Božića, sjetite se da Božićno vrijeme obiluje predivnim jelima i kolačima. Ukoliko rije Božića smršavite koji kilograma, onda vam neće biti toliko krivo da ga dobijete nazad iza Božića. Ali ako uopće ne smršavite, a dobijete koji kilogram iza Božića biti će vam itekako krivo.

Share and Enjoy !

Shares
Exit mobile version