☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Savjeti za brzo mršavljenje

Kada se jednom odlučite za skidanje kilograma želite vidjeti te kilograme kako nestaju, i to brzo. No ipak ste svjesni toga da je malo vjerojatno da će to biti brzo mršavljenje. I znamo da gledati kilograme koji nestaju nevjerojatno polako može biti stvarno frustrirajuće.

Ako želite zdravo smršaviti onda je to samo do 1 kilograma tjedno. Mršavljene 1 kilograma tjedno se smatra takvim da dovodi do dugoročnih promjena u načinu prehrane i životu općenito te neće dovesti do gubitka mišićna mase. Jasno je da je 1 kilogram tjedno sporo, i zato to mnogi pokušaju ubrzati koristeći iscrpljujuće dijete i zahtjevne programe vježbanja za mršavljenje. No takav način mršavljenja je vrlo teško održati duže vrijeme. No za početak mršavljenja čak i ovo može biti dobro.

Brze dijete za mršavljenje – Ne dirajte to!

Imate rođakinju koja je smršavila 10 kilograma jedući samo hrenovke ili ste čulo od kolegice da je smršavila 5 kilograma jedući samo rajčice i čips. To zvuči predobro, zar ne? Ali kada nešto zvuči predobro vjerojatno nije istina i ne može niti biti. Mršavljenje je velik skup procesa koji se odvijaju u vašem tijelu i nije ga jednostavno objasniti. Ali skroz jednostavno se može reći da ako jedete manje nego što trošite tada ćete smršaviti.

Pogledajmo to matematički: 3500 kalorija je 0,5 kilograma sala. Ako svaki dan jedete samo 500 kalorija manje nego inače, kroz 7 dana ste smanjili unos 3500 kalorija i izgubili 0,5 kilograma. I ovo je gubitak bez da računate i vodu koja je bila uz to salo i bez vježbanja.

Znamo da je pola kilograma malo i zato ljudi posegnu za brzim dijetama koje vas tjeraju na velike promjene u prehrani i odricanja. To dovodi do umora i iscrpljenost i još gore do manjka esencijalnih nutrijenata u tijelu što opet može dovesti do bolesti. Dodatno kada prekinete dijetu evo vam vaših kilograma brzo natrag, i još dodatno.

Bolje rješenje za mršavljenje

Dakle brze dijete nisu dobro rješenje, ali što onda? Jeste sli se pitali zbog čega uopće imate višak kilograma? Što to i vašoj prehrani čini da unosite previše kalorija? Pogledajte što jedete i pijete. Pijete li gazirane i slatke sokove? Konzumirate li često tjesteninu i peciva? Pomfrit? Čokoladice i slatkiši?

Probajte iz svoje prehrane izbaciti namirnice koje su očito razlog prevelikog unosa kalorija. Promjenite odnose namirnica na tanjuru, primjer stavite manje pire krumpira ali više mesa, ili zamijenite bijelu rižu integralnom. Uzmite više salate uz obroke i pijte vodu netom prije jela. Umjesto grickalica kroz dan uzmite orašaste plodove, voće ili čak povrće. Čak i male promjene u jelu mogu dovesti do velikog smanjena unesenih kalorija tijekom tjedna.

Mišići – Vaš najbolji saveznik u mršavljenju

Mišići troše kalorije! To si napišite negdje na hladnjak i primijenite kao zakon. Tijelo neće mršaviti ako ne trošite kalorija. Ako samo gladujete onda gubite kilograme samo zbog bazalnog metabolizma odnosno zato što ste živi. Tijelo u takvim razdobljima čak počne trošiti mišiće jer manje mišića znači manju potrošnju kalorija a kako gladujete tijelo ne želi potrošiti zaliha sala.

Još gore, kada nešto pojedete tijelo to odmah pohrani kao salo a ne vrati mišićna vlakna.

Dakle vaši mišići moraju raditi. Prema nekim istraživanjima potrebno je između 150 i 2590 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno, dakle oko 45 minuta dnevno, da se podigne raznima metabolizma i da tijelo počne graditi mišiće. Time se ne mogu izgubiti mišićna vlakna i dolazi do povećane potrošnje kalorija. A to želite jer želite smršaviti.

Ne brinite, nećete imati velike mišiće zbog toga, za to je potrebno mnogo više vježbanja.

Držite se rasporeda

Ako vježbate tri dana u tjednu, onda vježbajte tri dana u tjednu i nemojte preskočiti neki dan zato što ste umorni i ne da vam se. Isto vrijedi i za obroke. Nemojte preskakati obroke. Kada preskočite jedan obrok onda ste gladniji poslije i sigurno ćete pojesti više i još dodati neke grickalice i na kraju se udebljati.

Dakle ako ste si sami odredili kada ćete vježbati i kako ćete jesti onda se držite toga jer inače varate samo sebe i nikog drugog.

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.