☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Mršavljenje sa šafranom

Ekstrakt šafrana je potpuno prirodni blokator apetita koji svoju svjetsku slavu može zahvaliti šou Dr. Oz-a. Predstavljen je od strane Dr. Oz-a početkom 2012. godine i tamo su ga nazvali čudesni potiskivačem apetita (Miracle Appetite Suppressant) koji je u stanju efikasno ubiti vaš apetit i utažiti onu veliku glad koju osjećate kada ste na dijeti.

Otkuda dolazi šafran? Ekstrakt dolazi od cvijeta Crocus sativus koji cvijeta vrlo mirisni purpurnim cvijetom u jesen. Nažalost samo tri mala ženska djela biljke mogu biti iskorištena za izradu ekstrakta šafrana. Zbog toga šafran spada u neke od najskupljih začina na svijetu. Čisti ekstrakt šafrana može dosegnuti cijenu od 300 američkih dolara za 30 grama, a razlog tolikoj cijeni je da je potrebno 150000 cvjetova da bi se dobio 1 kilogram čistog ekstrakta. Najveća količina šafrana se uzgaja u Španjolskoj, točnije 70% cijele svjetske potrebe.

No vratimo se utjecaju šafrana na mršavljenje. šafran je prema riječima Dr. Oz-a vrhunski blokator apetita i definitivno može pomoći u nastojanjima da smršavite nekoliko kilograma. barem se tako govorilo u jednoj od emisija dr. Oza gdje se govori o šafranu.

Cijenu možete pogledati ovdje gdje možete i naručiti proizvod.

Osim na raznim web stranicama, ovakve preprate se ponekad može pronaći i u nekim biljnim ljekarnama i bio trgovinama.

Mršavljenje

Kada se koriste kao preparat za mršavljenje, dodaci prehrani sa šafranom navodno smanjuju apetit i osjećaj gladi. Prema nekim izvorima ekstrakt šafrana utječe i na razinu serotonina, tvari u mozgu koja utječe na raspoloženje. Biti dobre volje pomaže u procesu mršavljenja jer nemate potrebu prejedati se da biste osjetili ugodu. Šafran pokazuje mogućnost utjecaja na smanjivanje kompulzivnog jedenja, sudeći prema maloj studiji koja je 2010. izašla u časopisu Nutrition Research. U toj studiji je sudjelovalo 60 zdravih, blago gojaznih žena od kojih su neke uzimale ekstrakt šafrana a druge placebo kroz razdoblje od 8 tjedana. U tom periodu im nisu ograničili što moraju jesti, dakle jeli su kao i inače.

Studije je pokazala da su one žene koje su uzimale šafran osjetile značajno smanjenje želje za grickanjem i povremenim jedenjem što je rezultiralo smanjenjem broja kilograma u odnosu na grupu koja je uzimala placebo. Autori studije su zaključili da je šafranova navodna mogućnost utjecanja na raspoloženje utjecala i na to ne im se ne jede.

Depresija i PMS

Mršavljenje sa šafranomNeke studije su pokazale da se ekstrakt šafrana može koristiti kod liječenja depresije. Ka primjer moćemo navesti studiju objavljenu u Phytotherapy Research 2005. godine prema kojoj je ustanovljeno da šafran mnogo bolje liječi laganu do srednju depresiju od placeba. Studija je rađena na 40 odraslih osoba sa depresijom u kojoj su neki dobivali šafran svaki dan kroz 6 tjedana, a drugi placebo u istom razdoblju.

Druga, ranija, studija iz 2004. godine, objavljena u BMC Complementary and Alternative Medicine, provedena je na 30 odraslih osoba gdje su neke uzimale šafran a druge imipramin (lijek koji se uobičajeno propisuje za liječenje depresije) svaki dan kroz 6 tjedana. Rezultat je bio da je šafran bio jednako efikasan kao službeni lijek za depresiju.

PMS je također nešto što bi moglo biti ublaženo djelovanje šafrana. Prema studiji objavljenoj u British Journal of Obstetrics and Gynecology 2008. godine žene koje su uzimale šafran svaki dan tokom dva menstrualna ciklusa su osjetile značajno manje simptome PMS-a nego inače.

Kako se uzimaju kapsule ekstrakta šafrana?

Mršavljenje sa šafranomUzimaju se 2 kapsule dnevno, netom prije obroka sa velikom čašom vode. Ne smijete uzeti više od preporučene doze.

Kapsule ne smiju uzimati

– trudnice i dojilje
– djeca mlađa od 18 godina
– osobe koje pate o bilo kakvih kroničnih bolesti bez detaljnog savjetovanja sa liječnikom

Šafran može biti opasan u većim dozama pa dok uzimate ovakav preparat nije preporučljivo koristiti ga u jelima kao začin.

Gdje se može kupiti kapsule ekstrakta šafrana?

Ekstrakt šafrana je sada moguće kupiti sa web stranica u obliku kapsula i tableta koje se dostavljaju po cijelom svijetu, pa i kod nas.
Cijenu možete pogledati ovdje gdje možete i naručiti proizvod.

Izvori:
Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials
Satiereal, a Crocus sativus L extract, reduces snacking and increases satiety in a randomized placebo-controlled study of mildly overweight, healthy women.
Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression
Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.