☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Dvodnevna dijeta

Brza dvodnevna dijeta je novi hit u našim krajevima, a i u svijetu. Činjenica je da se dijete teško držati jer baš svaki dan morate paziti što jedete, no ova dijeta to pokušava olakšati. Ideja je da 5 dana u tjednu jedete praktički što želite, a dva dana u tjednu držite strogu dijetu. Otuda i naziv 5:2 dijeta. To je najlakše ako se te dijete držite preko vikenda ako tada ne radite. Dok ste na poslu nemate niti volje niti vremena paziti na to što jedete, ali preko vikenda to možete.

Ova dijeta je stigla iz Velike Britanije, a autori su nutricionista dr Michelle Harvie i profesor onkologije Toni Hauvel iz Centra za prevenciju raka dojke u Sveučilišne bolnice South Manchester. Zahvaljujući svojem sedmogodišnjem istraživanju došli su do dijete koja je dovoljno jednostavna da je se možete držati.

Ključni aspekt je da ne brojite kalorije, ali to ne znači da ne morate paziti. Ipak treba paziti na veličinu obroka i na namirnice koje se uopće ne smiju jesti. Bitno je znati što smijete jesti, a popis je dovoljno velik da vam da velik raspon jela.

Bolje je reći ovako, dnevno žena treba 2000 kalorija a muškarac 2500 kalorija i tako jedete 5 dana u tjednu, a dva dana unosite 500 kalorija.

Bjelančevine (proteini)

Kao i kod mnogih drugih dijeta, proteini čine osnovu ove dopuštene prehrane. A ono što smijete jesti predstavlja porcije sa proteinima. Porcije se mogu jesti 3-12 puta na dan za žene, a do 14 porcija na dan za muškarce.
Jedna porcija može sadržavati jedan od navedenih sastojaka u količini koja je navedena.
30 grama ribljeg ulja, 30 grama piletine bez kožice, 30 grama puretine, 30 grama sušene govedine, 30 grama svinjetine, 30 grama janjetine, 60 grama bijele ribe, 60 grama tofua, 45 grama morskih plodova, 45 grama tune u salamuri, jedno jaje.
Ukoliko želite u taj dan dodati nešto što nije bazirano na proteinima, možete jednu (samo jednu) porciju malo kombinirati sa drugim sastojcima poput 60 grama soje ili jedne žličice namaza od slanutka (poznatijeg kao humus).

Masnoće

Masti su također potrebne da bi tijelo adekvatno funkcioniralo pa je dnevno dopušteno do 6 porcija masnoća. Što čini jednu porciju masnoća? Jedna mala žličica margarina, dvije žličice maslinovog ulja, žlica oraha, žličica kikiriki maslaca, 10 maslina, žličica niskokalorične majoneze i pola avokada.

Mliječni proizvodi

Dnevno možete konzumirati do najviše 3 porcije mliječnih proizvoda. Porcija se sastoji od dvije velike žlice jogurta, 75 grama svježeg sira, 30 grama feta sira (ili sličnog).

Povrće

Za razliku od nekih proteinskih dijeta koje potpuno izbacuju povrće, u dvodnevnoj dijeti se smije jesti povrća, ali ne bilo kojeg. Ključno je da se uzima povrće sa vrlo malo ugljikohidrata i dnevno možete pojesti do 4 porcije povrća. A jedna porcija se sastoji od 80 grama bilo kojeg od ovih navedenih povrća: kupus, karfiol, celer, kineski kupus, tikvice, krastavci, kelj, komorač, poriluk, zelena salata, artičoka, šparoge, patliđan, mahune, klice graška, brokula, prokulice, gljive, bamija, blitva, bundeva, rotkvice, zelena paprika, špinat, mladi luk, mladi kukuruz, rajčica i potočarka.
Napitci

Preporučljivo je piti dosta tekućine i inače, a za vrijeme ove dijete dnevno bi trebalo unijeti 2 litre tekućina u obliku obične vode, čaja i kave bez šećera i druga niskokalorična pića.

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.