☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Dukan izbaen iz registra lijenika?

Pierre Dukan ije je slavna dijeta preplavila svijet i bila koritena od mnogih slavnih osoba, pa ak i od Carole Middleton (majke Kate Middleton, trenutne britanske princeze) je izbaen iz francuskog registra lijenika. Navodno je Pierre Dukan sam zatraio da ga izbace iz registra nakon to su pokrenute brojne rasprave oko toga da se njegova licenca za lijeniku praksu povue. Uzrok tog poteza je bio lanak Dukana u kojem predlae da se srednjokolcima koji na kraju srednje kole imaju idelanu teinu da najvea ocjena zbog postizanja te teine jer bi se time poticalo tinejdere da se ne debljaju, a debljina meu tinejderima je ak i u Francuskoj alarmantna. No ostatak lijenika optuio Dukana da tinejderima daje opasne prehrambene savjete. Naime svojim lankom je povrijedio medicinski etiki kodeks u lanku 13 u kojem stoji da lijenik mora biti svjestan koji utjecaj na javnost moe imati njegovo profesionalno miljenje.

Britanski Prehrambeni savez (British Dietetic Association) je Dukanovu dijetu proglasio najgorom dijetom 2011. godine jer je prekomplicirana i moe uzrokovati opasne posljedice po zdravlje, a posebno na bubrege zbog velike koliine bjelanevina kojima obiluje ta dijeta.

Ameriki savez psihologa (American Psychological Association) je kroz nekoliko istraivanja otkrio da dvije treine ljudi koji su bili na Dukanovoj dijeti dvije godine nakon dijete imaju vie kilograma nego su imali prije dijete. To je u stvari dokaz onoga to se i inae sumnjalo o Dukanovoj dijeti da je ona samo “hir” dijeta koja radi kratkorono i nema dugoronog postizanja cilja jer im se maknete sa te dijete kilogrami se vraaju nazad.

Pierre Dukan je inae prodao preko 8 milijuna primjeraka svoje knjige i ima preko milijun pretplatnika na svojoj web stranici samo u Ujedinjenom kraljevstvu. Dukanova dijeta je toliko popularna da ju smatraju maginom. Najvei faktor njegove popularnosti je u injenice da je autor dijete potpisan kao doktor Pierre Dukan, a injenica da je lijenik daje toj dijeti odreeni znanstveni autoritet i respektabilnost.

Izlazak iz lijenike komore je Pierre Dukan zatraio sam kako bi preduhitrio odluku lijenikog vijea koje bi ga vjerojatno uskoro izbacilo.
Izvor: Telegraph.co.uk

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.