☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Dukan dijeta – faze

Dukan dijeta - faze

Kao to naziv Dukan dijeta implicira, autor ove metode mravljenja je poznati francuski nutricionist Pierre Dukan. Dijeta se temelji na uporabi hrane koja sadri visoke koliine proteina. To znai da je u prehrani naglasak riba, meso, jaja, a prva faza osigurava neogranieno konzumiranje ba tih namirnica. Najvanije je shvatiti da je glavna uloga u procesu mravljenja iskljuivo na proteinima. Oni savreno mogu zadovoljiti osjeaj gladi, ak i ako ne sadre mnogo kalorija. Osim toga, proces asimilacije bjelanevina po tijelu, zahtijeva dodatnu potronju kalorija.

Prva faza u prehrani je vrlo sloena i nije svatko je u stanju izdrati ovu jednolinu dijeta, jer se mogu jesti samo bjelanevine koja su ivotinjskog podrijetla (riba ili meso). Treba imati na umu da trajanje ove faze prema rijeima mnogih lijenika ne bi smjela premaiti sedam dana, inae riskirate tetu po vae zdravlje. Ova tehnika najbolje odgovara ljudima kojima je bitno jesti i biti siti, ali ne i jesti raznoliko, ljudima koji nemaju vremena i ele izgubiti na teini to je bre mogue.

Openito, prehrana lijenika Ducane je podijeljen u etiri faze:

* Faza “napada”;
* Faza “mravljenja”;
* Faza “konsolidacije”;
* Faza “stabilizacije”

Ovdje vam donosimo pojednostavljeni prikaz sve etiri faze. Za detalje i recepte koje se moe koristiti u Dukanovoj dijeti, najbolje je kupiti knjigu.

Prva faza – Napad

Inicijalna faza Dukanove dijete, Napad, je ohrabrujua faza jer su rezultati brzi i impresivni po pitanu brzo skidanja kilograma. U ovoj fazi se smije iskljuivo jesti hranu bogatu proteinima ivotinjskog porijekla i mlijene proizvode bez masnoa. Ugljikohidrate bilo kojeg oblika i masnoe treba smanjiti na minimum. Dakle nema vie mesa sa krumpirom ili tijestom ili kruhom. Ova faza je predviena da traje tri do deset dana ovisno o tome koliko kilograma trebate izgubiti, ali moramo napomenuti da mnogo lijenici kau da ne bi smjela trajati vie od sedam dana. U ovom periodu je za oekivati skinuti 1 do 6 kilograma. Kako proteinska prehrana ima tendenciju da vam stvori zatvor, lo zadah i suha usta, svaki dan treba piti dosta vode, barem 1,5 litara kroz dan. Takoer treba pojesti svaki dan berm jedni licu mekinja kako bi se potaknula probava.

Namirnice koje se smiju jesti

* Govedina
* Konjetina,
* Teletina,
* Jetra (svaka – pilea, telea, junea, svinjska),
* Bijelo meso (piletina, puretina)
* Jezik (govedina ili teletina)
* Bubreg
* Plodovi mora (dagnje, rakove, kampe, lignje),
* Svaka riba (morska i rijena)
* Jaja,
* Mlijeni proizvodi (nemasni).

Sve ove namirnice se mogu mijeati i stvarati recepti sa mijeanim sastojcima, ali kao to vidite na popisu nema tjestenine, kruha, krumpira, ili bilo ega to e biti prilog. Takoer nemojte jesti kobasice i salame ako ih moete izbjei jer sadre velike koliine masti i konzervansa.

Druga faza – Mravljenje

Kako bi postigli svoju eljenu teinu (ili prema rijeima dr. Dukana, svoju pravu teinu) ova faza moe potrajati mjesecima, dok ne postignete to elite. Ova faza se sastoji od izmjene dana gdje su neki dani samo za proteine, a neki za kombinacije proteina i povra. Salate se smatraju povrem, to znai da ne mogu ii svaki dan. Skidanje kilograma ide neto manjom brzinom, ali je kontinuirano i moe se oekivati da e padati svaki tjedan. Nisu dozvoljene sve vrste povra, a ono to je dozvoljeno se moe konzumirati sirovo, kuhano na pari, kuhano u juhi ili u varivima. Koliina mekinja se mora poveati na dvostruko nego u prvoj fazi svaki dan. I dalje treba piti dosta vode i u ovoj fazi se treba ubaciti etnja od barem pola sata svaki dan.

Doputeno povre je: krastavci, rajice, pinat, rotkvice, mahune, paroga, celer, kupus, patlidan, gljive, tikvice, mrkva, paprika, repa. Koliina povra nije ograniena.

Zbog obogaivanja hrane i recepata koje smijete jesti dodatno se smiju jesti ove namirnice u kombinaciji sa mesom i povrem

* Nemasni kakao – 1 liica,
* 3-4% masnog vrhnja – 1 liica,
* Soja vrhnje – 2 lice,
* niskomasni ili nemasni sir (manje od 6%) – 30 g,
* Ulje za prenje – 2-3 kapi
* Keap – 1 lica,
* Crno ili bijelo vino – 3 lice

Imajte na umu da sa ovog popisa svaki dan odaberete samo dvije namirnice.

Trea faza – Konsolidacija

Ovu fazu zapoinjete kada ste dosegnuli eljenu teinu, jer ansa da ete u ovoj fazi skinuti dodatne kilograme su vrlo slabe, no ova faza slui kako bi zadrali kilograme koje imate i kako bi se izbjegao yoyo efekat. U ovoj fazi se dodaje jo jedan tip namirnica u vau prehranu, a to je voe svaki dan. Pored toga jednom tjedno smijete jesti jednu porciju ugljikohidrata. Dodatno smijete pojesti jedan sveani obrok u tjednu, obino je to ruak u nedjelju. No i dalje minimalno jedan dan u tjednu mora biti iskljuivo proteinski dan, dakle samo proteini u tom danu, a cijela faza mora trajati 5 dana za svakih pola kilograma koje ste skinuli prethodno. Dakle ako ste recimo skinuli 5 kilograma, ova faza traje 50 dana. Preporuka dr. Dukana je da proteinski dan bude uvijek isti u tjednu, i on preporua da to bude etvrtak. etvrtak e najmanje utjecati na vae drutvene obaveze kada ete moda biti prisiljeni jesti neto drugo.

to se smije jesti u ovoj fazi?

* Sve iz prve faze
* Sve iz druge faze
* Voe (osim banane i groa) – 1 porcija na dan
* Kruh – 2 krike maksimalno na dan,
* Sir – 40 g,
* krobno povre i itarice (tjestenina, krumpir, grah, ria, kukuruz kaa, graak) – 2 obroka tjedno maksimalno.

U onom jednom sveanom obroku moete pojesti to god elite, ali nemojte pretjerati.

etvrta faza – Stabilizacija

Posljednja faza je ona koju e osoba koja mravi slijediti ostatak svog ivota ako eli odrati postignuti rezultat. Ta faza moe biti jako pojednostavljena ako osoba prihvati tri osnovna pravila.
Prvo – Nikada se ne smije odustati od proteina i jedan dan u tjednu mora ostati za proteine i samo proteine.
Drugo – esto ili svaki dan treba uzimati mekinje, dosta vode i etati svaki dan barem 20 minuta na dan.
Tree – Izbjegavajte liftove i pokretne stepenice i koristite klasine stepenice.
Dr. Dukan preporua da se plan prehrane iz ove posljednje faze implementira u ivot kao zdrava i balansirana prehrana te kao sigurna platforma koja e omoguiti da vie ne dobivate suvine kilograme.

Osim ova tri pravila, osoba moe jesti to god eli, ako se ta prehrane ne zasniva na brzoj hrani, ugljikohidratima i mastima.

Napomena: Neki lijenici i nutricionisti se ne slau s ovom dijetom i ne podravaju je jer smatraju da u prvoj i drugoj fazi moete ozbiljno natetiti svom zdravlju, a posebno bubrezima. Hrana bogata proteinima posebno optereuje rad bubrega, a nedostatak ostalih vrsta namirnica osim proteina moe otetiti i druge dijelove tijela, kao to su lijezde endokrinog sustava koje za stvaranje nekih hormona trebaju masnoe. Za vrijeme trajanja ove dijete, a posebno u prvoj fazi moete osjeati umor i iscrpljenost zbog nedostatka ugljikohidrata jer mozak treba ugljikohidrate za energiju. Takoer smatra se da u prve dvije faze tijelo dobiva premalo minerala, antioksidanata i vitamina, pa se vrlo esto dogaa da se moraju uzimati vitaminski dodaci prehrani kako bi se to osiguralo.

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.