☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

Dijeta Svaki drugi dan

Dijeta Svaki drugi dan
Svaki drugi dan dijeta je jo poznata i kao EODD to je skraenica originalnog engleskog naziva Every Other Day Diet. U osnovi bazira se na ideji da jedan dan jedete normalno, a drugi dan vrlo malo ili jako lagano.

Dijetu je stvorio Jon Benson za osobe koje su eljele smraviti a nisu ba mogle svaki dan jesti manje. On je naglasak stavio na injenicu da nai preci u prolosti nisu znali koliko e hrane imati za pojesti svaki dan pa su svaki dan imali drugaiji unos kalorija. Ponekad bi imali dosta za pojesti, a drugi dan bi imali jako malo. Ukupan rezultat je bio da su bili vitki i zdravi.

Ukoliko se normalno jede svaki drugi dan izbjegava se efekt smanjivanja razine metabolizma koji moe dovesti do smanjenja potrone kalorija.

Unos namirnica se bazira na SNAPP metodi kojom se odreuje kakve se namirnice trebaju konzumirati u dane kada je potrebno unijeti jako malo kalorija.

S – shake (ejk)
N – nuts (oraasti plodovi)
A – apples (jabuke)
P – protein (bjelanevine)
P – produce (proizvodi od cijelog zrna)

Generalni princip iza ove metode je da se provodi tzv calorie cycling ili izmjena unosa kalorija. Jedan dan uzimate praktiki to elite, dok drugi dan morate izabrati iz SNAPP vrsti namirnica i u maloj koliini. Stalna izmjena energijske vrijednosti hrane ne doputa metabolizmu da se uspori i da u one dane a kada se malo jede zapone procese spremanja.

Ova dijeta ne zahtjeva od vas da brojite kalorije jer je ovaj drugi, slabiji dan, lako postaviti u plan o kojem vie ne morate razmiljati. to znai da nema previe zamaranja i moete jesti svu omiljenu hranu, dakako ne svaki dan, ali nema velikih odricanja. takoer nije potrebno slijediti neki strogi plan prehrane nego samo birati tipove namirnice i uzimati ih u malim koliinama drugi dan.

Dijeta Svaki drugi dan ima neke aspekte Paleo dijete i neke aspekte proteinskih dijeta jer se prehrana bazira na namirnicama bogatim bjelanevinama i plodovima kakve su jeli nai preci. Na tja nain se tijelo tjera da troi masne zalihe u trenucima kada jedemo slabo, no kako idui dan opet jedemo normalno, tijelo nema vremena upaliti mehanizme ouvanja energije.

Jon Benson u svojoj knjizi tvrdi da e se svi koji se dre ove dijete osjeati sjajno jer je dijeta dizajnirana da odrava pravilan odnos vitamina, minerala i bjelanevina. Kako ljudi vrlo esto zapadnu u rutinu i dijete im postanu dosadne jer nemaju ideja to jesti, u knjizi je dano preko 40 razliitih recepata koji mogu pomoi u smiljanju obroka.

U ovoj dijeti nema zabranjenih namirnica, nego ima samo preporuenih namirnica koje su bogate bjelanevinama i zdravijim masnoama i ugljikohidratima poput bijelog mesa, ribe, nemasnih mlijenih proizvoda, oraastih plodova, lisnatog povra, ribe i voa.

Ovo je primjer jelovnika za drugi dan (onaj dan sa manje kalorija)

Doruak: 2 dl soka od rajice, mali komad unke, kavena alica jagoda
Uina: proteini sirutke u obliku ejka
Ruak: 2 dl soka od rajice, 30 grama nemasnog sira, pola alice kiselih krastavaca
Uina: 1 stabljika celera ili mala posuda zelene salate bez dresinga
Veera: omlet od 2 bjelanjka sa lukom, zelenim paprom i ampinjonima
Veernji prigrizak: proteini sirutke u obliku ejka sa povrem

Vjebanje uz dijetu

Jon Benson smatra da su klasine kardio vjebe beskorisno bacanje vremena, pa u svojoj knjizi objanjava da je mnogo bitnije izgraditi miie jer se time izgara vie kalorija i odrava se miina vlakana mnogo efikasnije nego kardio vjebama.

Prednosti dijete svaki drugi dan

Znanstvena istraivanja ovakvog naina prehrane pokazala su se kao neto to moe produiti ivotni vijek
Ova dijeta je psiholoki laganija jer samo jedan dan treba izdrati sa manje hrane, a ak i taj dan se ne gladuje
Svatko tko se dri ove dijete zna da drugi dan moe jesti to eli pa se ne mora odricati niti e imati elje za grickanjem non stop.
Mogu je drati sve zdrave osobe, osim trudnica.
Bavi se i emocionalnim jedenjem

Nedostaci dijete svaki drugi dan

Mnogi na ovoj dijeti mogu drugi dan osjetiti veliki umor i slabost jer im nedostaje energije.
Nema dugorone promjene ivotnog stila, odnosno nema alata za odravanje teine kada sa dijetom zavrite.
Nije dobra za osobe za zdravstvenim tegobama poput dijabetesa, sranih bolesti, osobama sa poremeajima prehrane (anoreksija, bulimija, ortoreksija, bigoreksija), osobama sa bolestima bubrega, visokim tlakom ili koje su preivjele modani udar.

Zakljuak

Dijeta Svaki drugi dan je relativno ekstremni pristup mravljenju koji zahtjeva jaku volju i odlunost, iako nema velikih odricanja u klasinom smislu. Svakako je privlana onima koji se ne ele odrei svojih omiljenih namirnica barem svaki drugi dan. No osobama koje se bave poslovima u kojima je potrebno dosta energije moda nee moi izdrati ovu dijetu, posebno ako su to mentalne aktivnosti.

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.