☆eMršavljenje☆

Fitness, vježbanje, dijete i preparati… sve ono što trebate da postignete tijelo iz snova

DASH dijeta – Najbolja dijeta na svijetu

Najbolja dijeta na svijetu je DASH dijeta, i to već osam godina zaredom! DASH je inače kratica od Dietary Approaches to Stop Hypertension odnosno Prehrambeni pristup za borbu protiv hipertenzije. Uopće nije bila smišljena kao dijeta za mršavljenje nego kao plan prehrane za ljude sa problemom visokog krvnog tlaka. U.S. News and World Report je ovu dijetu proglasio daleko najboljom od svih.

Ovu dijetu službeno podržavaju američki The National Heart, Lung & Blood Institute i The American Heart Association. Dijeta se ugrubo bazira na 2000 kalorija dnevno kroz vrlo raznovrsnu prehranu u kojoj ne smije biti jako masnog i slanog. Cilj je smanjiti unos soli na 2300 miligrama dnevno i raditi na tome da se prehranom dobije samo oko 1500 miligrama soli

DASH dijeta nije samo neka brza dijeta, već zdrav plan prehrane koji podržava dugoročne promjene u životnom stilu. U planu prehrane je malo zasićenih masti, trans masnoća i kolesterola. Naglašava voće, povrće i mliječnu hranu s malim udjelom masnoća, a uključuje žitarice cijelog zrna, perad, ribu, nemasno meso, grah i orašaste plodove. Bogata je kalijem, kalcijem i magnezijem, kao i bjelančevinama i vlaknima. Međutim, to zahtijeva smanjenje crvenog mesa, slatkiša i slatkih napitaka.

DASH dijeta – Najbolja dijeta na svijetu

Stručni tim liječnika okupljenih u US New & World Reports izabrao je DASH jer je dokazano da poboljšava zdravlje, ima ravnotežu zdravih skupina hrane i to stvarno funkcionira. Dokazano je da snižava krvni tlak i kolesterol, a povezuje se i s nižim rizikom od nekoliko vrsta raka, bolesti srca, moždanog udara, zatajenja srca, bubrežnih kamenaca, smanjenog rizika od razvoja šećerne bolesti i usporavanja progresije bubrežne bolesti.

Budući da daje naglasak pravoj hrani, s dosta voća i povrća, uravnoteženoj s pravom količinom proteina, DASH dijeta je savršeno rješenje za mršavljenje. Čini vas sitima i zadovoljnima. Budući da je zdrava, možete je pratiti cijeli život. Pomaže vam da lako izgubite težinu i osjećate se kao da niste na dijeti, a to vas čini zdravijim i bez stresa!

Izvori:
US New & World Reports Dash Diet
American College of Cardiology – Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure

Upis komentara troši više kalorija od samog čitanja

komentara

Komentirajte putem Facebooka.